Themawandelingen

1. Monumentenwandeling Dericks & Geldens

Het centrum van Druten bestaat uit historische bezienswaardigheden met als belangrijkste kenmerk,dat de huizen en gebouwen rijk gedecoreerd zijn met materialen van de voormalige steenfabriek van Dericks & Geldens. Tijdens deze wandeling gaat de speciale aandacht uit naar de fraaie villa’s, R.K.-Kerk en diverse monumenten. Deze wandeling leidt je langs de meest markante en mooie plekjes van het centrum van Druten. Dit gebeurt onder leiding van een ervaren gids van de stichting.
De wandeling gaat onder andere naar de Boldershofkapel aan de Ambthuisstraat. Deze werd ontworpen door Eduard Cuypers, een neef van de beroemde Pierre. Het bureau van Eduard Cuypers wordt gezien als de oorsprong van de Amsterdamse School. Dit fraai gerestaureerde bouwwerk is uniek en nog de enige gedecoreerde kapel van Cuypers.

Download leaflet  Monumentenwandeling Dericks & Geldens

Meer informatie . . . .

Kattenburg 15, Druten

2. Het “Achtje” van Druten

Wandeling in achtvorm door Druten, langs herinneringen aan water, kleiwinning en de steen- en dakpannen industrie. Op de route kom je monumenten en bezienswaardigheden tegen, die met de grof keramische industrie te maken hebben. De lengte van de wandeling is 8 km. Op meerdere dijkvakken is het ook mogelijk het wandelpad onder aan de dijkvoet te bewandelen. Bij hoog water kan de Waalbandijk gevolgd worden. Startpunt en collectie te bekijken in het Bondsgebouw, Kattenburg 27 Druten.

Meer informatie . . . .

 

Steenfabriek Druten

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden langs de wandelroute hebben allemaal een relatie met de fabriek van Dericks & Geldens, die 100 jaar bestaan heeft van 1878 tot 1978. Deze verwierf nationale en internationale bekendheid met haar hoge kwaliteit dakpannen, stenen en geglazuurde elementen, zoals te zien in het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Door de vele intensieve contacten met de beroemde architect P.J.H.Cuypers werd de fabriek een soort Cuypers – werkplaats. Pierre Cuypers heeft in 1874 de basikale driebeukige kerk van de H.H. Ewalden in Druten gebouwd. Deze neogotische kerk is van grote architectuur – en cultuurhistorische waarde

Boldershofkapel, Druten

Fietsroute

Fietsroute door de dorpen van de gemeente Druten met informatie over monumenten en interessante tips.
De routebeschrijving is te verkrijgen bij de Tip in het Bondsgebouw 0487 513388 .