Hou deze pagina in de gaten voor relevante nieuwsartikelen

5 oktober 2021

Ben je lid van de RABO Bank ?   Dan kan je vanaf nu stemmen op jouw favoriete club via RABO ClubSupport  https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

Onze stichting KLeiGoed Maas & Waal kan wel wat opstartgeld gebruiken om ons mini-museum van keramische materialen uit te breiden.                                                                                                                                                              

STEM NU OP KLEIGOED MAAS & WAAL

ALVAST BEDANKT VOOR UW STEM !

22 september 2021                                                                                                                                                           NIEUW  WANDELNETWERK  DRUTEN

Onze stichting heeft een grote bijdrage geleverd aan het nieuwe wandelnetwerk in de gemeente Druten. Deze bewegwijzerde wandelroutes hebben allen een relatie met KLeiGoed.    Meerdere routes nemen je mee langs de erfenis van de baksteen- en dakpanindustrie, zoals de arbeiderswoningen van Dericks & Geldens, de tichelgaten, het Drutens Bosje met zijn klei kiepkarren en het Laakbos.

Je wandelt de routes door de pijlrichting van de gekleurde bordjes te volgen. De vijf routes in en rond Druten zijn met elkaar te verbinden en hebben ieder een andere kleur.

. Zwart is de kleine KLeiGoedroute van 2 kilometer

. Blauw is de grote KLeiGoedroute van 6 kilometer

Startpunt is bij het informatiebord op het Ambtshuisplein in Druten. Wandelkaarten met beschrijving zijn verkrijgbaar bij VVV-kantoren. Deze zijn vervaardigd door Visit Nijmegen-Arnhem.

 

 

 

Tijdens de Open Monumenten Dagen op 11 en 12 september was de Stichting KLeiGoed Maas en Waal,  op uitnodiging van het parochiebestuur, aanwezig in de R.K. Ewalden kerk te Druten. De bezoekers werden geïnformeerd over de bijzondere relatie tussen de voormalige steen- en dakpannenfabriek Dericks & Geldens, de Ewalden kerk en de beroemde architect Pierre Cuypers. Veel belangstelling was er ook voor onze monumentenwandeling D & G.

Op uitnodiging van het Culemborgs Historisch Genootschap AWK Voet van Oudheusden, verzorgde Stichting KLeiGoed Maas en Waal op dinsdagavond 14 september, een powerpoint presentatie over de geschiedenis van de baksteen en baksteenindustrie. Na de succesvolle lezing van deze avond, wil een aantal leden van het genootschap, onze monumentenwandeling D & G in oktober komen lopen.

 

 

Lezing Culemborg

Lezing Culemborg

11 juni 2021

PROGRAMMA KLEIGOED MAAS&WAAL

      1. Themawandeling  “Het Achtje van Druten”.

Wandeling in achtvorm door Druten, langs herinneringen aan water, kleiwinning en steen-en dakpannenindustrie. Op de route kom je monumenten en bezienswaardigheden tegen, die met de grofkeramische industrie te maken hebben. Lengte wandeling 8 km.

De route wordt gelopen met behulp van een routebeschrijving, waarin stapsgewijs de route wordt beschreven aangevuld met bijzonderheden, die ter plaatse van toepassing zijn.

De routebeschrijving is te koop in onze expositieruimte na telefonisch overleg.

Kosten: € 2,00 per routebeschrijving.

 

      2. Monumentenwandeling Dericks & Geldens met gids.

Tijdens deze wandeling onder leiding van een ervaren gids kom je langs de fraaie rijk gedecoreerde villa’s, R.K. Kerk en monumenten, gebouwd met materialen van de voormalige steenfabriek van Dericks & Geldens.(1878-1978)  Afstand: circa 3 km.       

Vertrek en eindpunt: Expositieruimte Oostersteeg, de Ruijterstraat.  Minimaal aantal deelnemers: 6 personen. Datum en tijd: in overleg                                                                          

Kosten: € 7,00 per persoon incl. koffie of thee en uitleg vooraf.

 

mei 2021

De gemeente Druten zoekt naar nieuwe mogelijkheden, om het toerisme in haar gebied te bevorderen. Een idee hiervoor is door onze secretaris Leo Adams aangereikt aan de gemeente, die dit in overweging zal nemen. Het idee is het volgende :

Knuppelbruggenpad in Drutens Bosje

Maart 2021

Het is verheugend om te zien, dat de Gemeente Druten zich meer gaat inzetten om het toerisme te bevorderen. Niet alleen Druten, maar heel Maas en Waal (incl. Rijk van Nijmegen) verdient die aandacht.

Ons mooie Drutens Bosje kan in dit streven een belangrijke rol spelen.In dit fraaie gebied is plaats voor een spannende “Knuppelbrug”. Dit is een vaste brug gebouwd van hout van karakteristieke boomstammetjes of planken. Dankzij een knuppelbruggetje houd je droge voeten tijdens een wandeling door de natte gebieden en drassige grond van het Drutens Bosje. Interessant voor bezoekers, specifiek voor de kinderen.

In toeristisch perspectief is een Knuppelbruggetje erg interessant en aantrekkelijk. Vooral in het Brabantse Peelgebied zijn deze bruggetjes erg in trek. Vrij recent is er in de omgeving van Uden zo’n bruggetje aangelegd. In korte tijd mocht men daar behoorlijk wat aandacht van wandelaars ervaren.

Gemeente Druten zou met de aanleg van zo’n bruggetje de aantrekkelijkheid van het Drutens Bosje aanzienlijk verhogen. En beslist niet alleen van de lokale inwoners. In het Bosje zijn meerdere locaties geschikt om een dergelijk bruggetje te bouwen, zoals over de verschillende tichelgaten.

In het Drutens Bosje zijn al herinneringen zichtbaar van de steenfabricage in deze regio door middel van het stukje spoorlijn met kiepkarretjes. Deze werden gebruikt voor vervoer van klei van de tichelgaten in het Bosje naar de steenfabrieken in Druten. Door deze tichelgaten met een Knuppelbruggetje met elkaar te verbinden, wordt de historie van de steenfabricage in deze streek verder onder de aandacht gebracht.

 

Namens de stichting KLeiGoed Maas&Waal

L.H.J. Adams (secretaris)

4 mei 2021

Donatie ontvangen van VSBfonds.

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.                                                                                                                                        http://www.vsbfonds.nl/

 

 

2 april 2021.

Veel reacties op ons artikel  “De historie van de steenfabrieken in beeld”, in het dagblad de Gelderlander van zaterdag 20 maart. Van lezers ontving de Stichting KLeigoed Maas en Waal, boeken over de steenindustrie van weleer, diverse documenten en foto’s en bakstenen van diverse formaten. 

Alle schenkers hartelijk dank hiervoor.                                                                                                         

De vlag van Maas en Waal

april 2021

De Historische Vereniging Tweestromenland heeft begin 2020 de vlag voor het land van Maas en Waal gepresenteerd. De vlag is ontworpen door de Drutenaar W. Hendriks. Deze vlag is te bestellen via de website:                           https://tweestromenland.com/werkgroepen//de_vlag_van_maas_en_waal