Hou deze pagina in de gaten voor relevante nieuwsartikelen

oktober 2023

Officiële Opening HIP & TIP

Op vrijdag 20 oktober wordt de HIP en de TIP van het Bondsgebouw officieel geopend voor genodigden.
Zaterdag 21 en zondag 22 oktober is het Bondsgebouw geopend voor het publiek. Wij presenteren dan onder andere oude foto’s van Druten en de andere kerkdorpen. Het publiek kan kennis maken met onze expositieruimte, filmpjes en andere interessante onderwerpen. Open van 12:00 tot 18:00 uur.

Vanaf dat moment is het Bondsgebouw elke dinsdag en vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur.
Elke tweede dinsdag van de maand houden wij een “Open Verhalentafel”. Iedereen, die geïnteresseerd is in een vorm van historie is dan welkom. De eerste dinsdag is 14 november vanaf 14:00 uur.
Bent u geïnteresseerd kom dan even langs. Er zijn dan enkele historici aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op het Marktplein voor het Bondsgebouw wordt een locomotief met kiepkarren geplaatst; deze heeft dienst gedaan bij de steenfabriek aan de Waalbandijk.

 

september 2023

Open Monumenten Dag

Op Open Monumenten Dagen 9 en 10 september staan onze medewerkers in de R.K. Kerk met een presentatie van de grofkeramische industrie en aanverwante onderwerpen.

augustus 2023

Opening HIP en TIP

In augustus 2023 openen wij in het Bondsgebouw aan de Kattenburg 27 een HIP en een TIP. Historische informatie van Maas en Waal wordt in de HIP verzameld voor belangstellenden. Informatie voor toeristen is te vinden in de TIP.
Openingstijden: elke dinsdag en vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur in het hoogseizoen. Daarbuiten alleen open op dinsdag dezelfde tijd.

april 2023

Een aangepaste wandeling

Op 11 april hebben wij,  op verzoek van cultureel centrum de Bogerd, een aangepaste monumenten wandeling verzorgd voor 25 personen van Entrea (aanbieder van specialistische jeugdzorg).
Onder leiding van 4 gidsen, liepen de deelnemers tijdens de 1 uur durende wandeling langs mooie en belangrijke monumenten van Druten.

februari 2023

Lokje met kipkarren

De stichting heeft twee oude kipkarren van de voormalige steenfabriek Druten aangekocht. Het bijbehorende “locje” is gekocht door het Drutense bedrijf GTEX, die het zal gaan restaureren.
Het is de bedoeling dat de kipkarren en het “locje”, in samenspraak met de gemeente Druten,een vaste plaats krijgen in Druten, als herinnering aan de in het verleden zo belangrijke grof keramische industrie voor Druten.

 

december 2022

Fraaie tegels uit Druten 

De “Ridders van Gelre”, het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland,  maakte dit jaar een reportage over de meer dan alleen gevelsteen en dakpannen makende fabriek Dericks & Geldens te Druten.

Reportage en video te bekijken via de link: -gld-nieuws-;

september 2022

 

“de Putman”

In Druten werd op 9 september het beeld “de Putman” onthuld door wethouder Gérard de Wildt.
Het beeld, vervaardigt door Theo Gerritse, staat in de nieuwbouw wijk “de Tichellande”.
De Putman was de man, die met de schop de klei afgroef, die benodigd was voor de productie van stenen en dakpannen in de voormalige nabij gelegen fabriek Dericks & Geldens.
Een wandelroute van de Stichting KLeiGoed Maas en Waal loopt door de Tichellande en langs “de Putman”. Info over de wandelingen van de Stichting zie onder Activiteiten.

augustus 2022

 

Rabo Clubsupport 2022

Stichting KLeiGoed Maas & Waal doet dit jaar weer mee met Rabo Clubsupport ! Vanaf 5 september kunnen leden van de Rabobank weer stemmen op hun favoriete club of stichting.

Stemmen kan via de Rabobank app of Rabobank internetbankieren
(‘Zelf regelen’/’Mijn lidmaatschap’ en vervolgens Rabo Clubsupport).

Stem op Stichting KLeiGoed Maas & Waal !

Vraag ook je familie en kennissen op onze stichting te stemmen, want hoe meer stemmen des te groter het sponsorbedrag voor Stichting KLeiGoed Maas & Waal.
Er kan gestemd worden tot en met 27 september.

Alvast bedankt voor je stem !

20 juli 2022

Het Kunstwerk de Vrijheidsboom

In het najaar van 2021 mochten Bredanaars stemmen op hun favoriete ontwerp van een kunstwerk in park Valkenberg.  De vrijheidsboom van Jennifer Tee kwam als winnaar uit de bus.
Het kunstwerk is een boomvorm, die samengesteld wordt uit honderden bakstenen klinkers in verschillende kleuren en verrijkt met bladmotieven. Het werk ligt vlak in het gras en is dus relatief onopvallend. De vorm lijkt op een wortelstelsel en verwijst naar de manier waarop bomen communiceren en elkaar sterk houden.
Het kunstwerk verwijst ook naar de ‘Vrijheidsboom’ als art.1-monument, die in de 18de eeuw een symbool was voor vrijheid en democratie.
De stenen zijn gemaakt en gestempeld bij steenfabriek Vogelensangh te Deest.

Het project: de Vrijheidsboom

juli 2022

Rabo ClubSupport !

Ook dit jaar heeft onze vereniging zich aangemeld voor de actie Rabo ClubSupport. Vanaf 5 september tot en met 27 september 2022 kunnen leden van de Rabobank hun stem uitbrengen op de vereniging van hun keuze. Hoe meer stemmen er op een vereniging worden uitgebracht, des te hoger is de financiële bijdrage van de Rabobank aan die vereniging.
Ben je lid van Rabobank? Dan kun je vanaf 5 september stemmen op de Rabo-website. Ga naar het overzicht van deelnemende clubs en selecteer je favoriet en stemmen maar!
Deel dit bericht ook met je familie, vrienden en kennissen. Iedere Rabo rekeninghouder die binnen het werkgebied van Rabobank Rijk van Nijmegen woont kan zijn stem uitbrengen.

 

 

december 2021

Op 15 en 16 november, werd er door de Stichting voor 2 klassen van het Pax Christi College te Druten, een PowerPoint presentatie verzorgd met aansluitend de monumentenwandeling door Druten.
Ook dit evenement georganiseerd door de Stichting was weer succesvol, gezien de positieve reacties van zowel de leerlingen als hun leraren.

PowerPoint presentatie

Uitleg bouw Ewaldenkerk

5 oktober 2021

Ben je lid van de RABO Bank ? Dan kan je vanaf nu stemmen op jouw favoriete club via: RABO ClubSupport
Onze stichting KLeiGoed Maas & Waal kan wel wat opstartgeld gebruiken om ons mini-museum van keramische materialen uit te breiden.

STEM NU OP KLEIGOED MAAS & WAAL

ALVAST BEDANKT VOOR UW STEM !

22 september 2021                                                                                                       NIEUW  WANDELNETWERK  DRUTEN

Onze stichting heeft een grote bijdrage geleverd aan het nieuwe wandelnetwerk in de gemeente Druten. Deze bewegwijzerde wandelroutes hebben allen een relatie met KLeiGoed.    Meerdere routes nemen je mee langs de erfenis van de baksteen- en dakpanindustrie, zoals de arbeiderswoningen van Dericks & Geldens, de tichelgaten, het Drutens Bosje met zijn klei kiepkarren en het Laakbos.

Je wandelt de routes door de pijlrichting van de gekleurde bordjes te volgen. De vijf routes in en rond Druten zijn met elkaar te verbinden en hebben ieder een andere kleur.

. Zwart is de kleine KLeiGoedroute van 2 kilometer

. Blauw is de grote KLeiGoedroute van 6 kilometer

Startpunt is bij het informatiebord op het Ambtshuisplein in Druten. Wandelkaarten met beschrijving zijn verkrijgbaar bij VVV-kantoren. Deze zijn vervaardigd door Visit Nijmegen-Arnhem.

 

 

Tijdens de Open Monumenten Dagen op 11 en 12 september was de Stichting KLeiGoed Maas en Waal,  op uitnodiging van het parochiebestuur, aanwezig in de R.K. Ewalden kerk te Druten. De bezoekers werden geïnformeerd over de bijzondere relatie tussen de voormalige steen- en dakpannenfabriek Dericks & Geldens, de Ewalden kerk en de beroemde architect Pierre Cuypers. Veel belangstelling was er ook voor onze monumentenwandeling D & G.
Op uitnodiging van het Culemborgs Historisch Genootschap AWK Voet van Oudheusden, verzorgde Stichting KLeiGoed Maas en Waal op dinsdagavond 14 september, een powerpoint presentatie over de geschiedenis van de baksteen en baksteenindustrie. Na de succesvolle lezing van deze avond, wil een aantal leden van het genootschap, onze monumentenwandeling D & G in oktober komen lopen.

Lezing Culemborg

Lezing Culemborg

11 juni 2021

PROGRAMMA KLEIGOED MAAS&WAAL

     1. Monumentenwandeling Dericks & Geldens met gids.

Tijdens deze wandeling onder leiding van een ervaren gids kom je langs de fraaie rijk gedecoreerde villa’s, R.K. Kerk en monumenten, gebouwd met materialen van de voormalige steenfabriek van Dericks & Geldens.(1878-1978)  Afstand: circa 3 km.       
Vertrek en eindpunt: Expositieruimte Oostersteeg, de Ruijterstraat.  Minimaal aantal deelnemers: 6 personen. Datum en tijd: in overleg
Kosten: € 7,00 per persoon incl. koffie of thee en uitleg vooraf.

    2. Themawandeling  “Het Achtje van Druten”.

Wandeling in achtvorm door Druten, langs herinneringen aan water, kleiwinning en steen-en dakpannenindustrie. Op de route kom je monumenten en bezienswaardigheden tegen, die met de grofkeramische industrie te maken hebben. Lengte wandeling 8 km.
De route wordt gelopen met behulp van een routebeschrijving, waarin stapsgewijs de route wordt beschreven aangevuld met bijzonderheden, die ter plaatse van toepassing zijn.
De routebeschrijving is te koop in onze expositieruimte na telefonisch overleg.
Kosten: € 2,00 per routebeschrijving.

mei 2021

De gemeente Druten zoekt naar nieuwe mogelijkheden, om het toerisme in haar gebied te bevorderen. Een idee hiervoor is door onze secretaris Leo Adams aangereikt aan de gemeente, die dit in overweging zal nemen. Het idee is het volgende :

Knuppelbruggenpad in Drutens Bosje

maart 2021

Het is verheugend om te zien, dat de Gemeente Druten zich meer gaat inzetten om het toerisme te bevorderen. Niet alleen Druten, maar heel Maas en Waal (incl. Rijk van Nijmegen) verdient die aandacht.
Ons mooie Drutens Bosje kan in dit streven een belangrijke rol spelen.In dit fraaie gebied is plaats voor een spannende “Knuppelbrug”. Dit is een vaste brug gebouwd van hout van karakteristieke boomstammetjes of planken. Dankzij een knuppelbruggetje houd je droge voeten tijdens een wandeling door de natte gebieden en drassige grond van het Drutens Bosje. Interessant voor bezoekers, specifiek voor de kinderen.
In toeristisch perspectief is een Knuppelbruggetje erg interessant en aantrekkelijk. Vooral in het Brabantse Peelgebied zijn deze bruggetjes erg in trek. Vrij recent is er in de omgeving van Uden zo’n bruggetje aangelegd. In korte tijd mocht men daar behoorlijk wat aandacht van wandelaars ervaren.
Gemeente Druten zou met de aanleg van zo’n bruggetje de aantrekkelijkheid van het Drutens Bosje aanzienlijk verhogen. En beslist niet alleen van de lokale inwoners. In het Bosje zijn meerdere locaties geschikt om een dergelijk bruggetje te bouwen, zoals over de verschillende tichelgaten.
In het Drutens Bosje zijn al herinneringen zichtbaar van de steenfabricage in deze regio door middel van het stukje spoorlijn met kiepkarretjes. Deze werden gebruikt voor vervoer van klei van de tichelgaten in het Bosje naar de steenfabrieken in Druten. Door deze tichelgaten met een Knuppelbruggetje met elkaar te verbinden, wordt de historie van de steenfabricage in deze streek verder onder de aandacht gebracht.

Namens de stichting KLeiGoed Maas&Waal

L.H.J. Adams (secretaris)

4 mei 2021

Donatie ontvangen van VSBfonds.

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.  VSBfonds

2 april 2021.

Veel reacties op ons artikel  “De historie van de steenfabrieken in beeld”, in het dagblad de Gelderlander van zaterdag 20 maart. Van lezers ontving de Stichting KLeigoed Maas en Waal, boeken over de steenindustrie van weleer, diverse documenten en foto’s en bakstenen van diverse formaten. 

Alle schenkers hartelijk dank hiervoor.

april 2021

De Historische Vereniging Tweestromenland heeft begin 2020 de vlag voor het land van Maas en Waal gepresenteerd. De vlag is ontworpen door de Drutenaar W. Hendriks.
Meer informatie: Vlag van Maas en Waal

De vlaggen zijn ook te koop in het Bondsgebouw, Kattenburg 27 Druten.

De vlag van Maas en Waal